Ključevi za mirovine za osvajanje usred poteškoća

Za razliku od onoga što se dogodilo u siječnju, kada je zbog volatilnosti tržišta (lokalnog i međunarodnog) mirovinska štednja gotovo 14 milijuna članova privatnih fondova (AFP) smanjena za više od jednog bilijuna pezosa, danas je tim istim ljudima kapital za umirovljenje povećan za oko 11,4 milijarde pezosa.

Ti prinosi premašuju za 3,9 bilijuna pezosa one koje su postigli AFP-ovi, subjekti odgovorni za upravljanje tim uštedama, u prvih sedam mjeseci 2015. godine, prema Financijskoj nadzornoj vlasti.

Oporavak vrijednosnih papira javnog duga (TES) i lokalnih dionica, kao i imovine na nekim međunarodnim tržištima u nastajanju, gdje se ulaže značajan dio tih sredstava, objašnjavaju dinamiku štednje umirovljenika. Hrvatska.

Prosječno se prinosi postignuti u posljednje tri godine kreću se između 2,39 i 3,25 posto u stvarnom iznosu za različite fondove, ukazuje nadzorni i nadzorni organ u svom najnovijem izvješću.

Izuzev siječnja i lipnja, mjeseci u kojima su postojali crveni saldi u investicijskim portfeljima mirovinskih fondova, 1,02, odnosno 0,57 bilijuna pesosa, računi podružnica imali su koristi od pozitivni rezultati ulaganja.

"AFP-i su imali koristi od procesa diverzifikacije koji su njihovi portfelji imali posljednjih godina, a koji su prije 8 godina bili koncentrirani na lokalnu imovinu, javni dug i vrlo malo na dionice", kaže Diego Mora, direktor tvrtke BlackRock Hrvatska.

AFP-ovi i dalje preferiraju vrijednosne papire javnog duga kada je riječ o ulaganju mirovinskih resursa njihovih podružnica, ali ne može se zanemariti da dionice i fondovi privatnog kapitala dobivaju sudjelovanje u tim portfeljima.

Umjereni fond, u kojem se nalazi 84,4 posto spomenute štednje (oko 154 milijarde pezosa), uložio je 48,7 posto svojih sredstava u TES, 42,8 posto u dionice i 6,7 posto u fondovima privatnog kapitala.

Prinosi su tamo dosegnuli 9,5 bilijuna pezosa u prvih sedam mjeseci 2016. godine.

Portfelj rizičnijeg fonda čini 65,3 posto dionica, 26,2 posto TES-a i 5,8 posto u fondovima privatnog kapitala, navodi Superfinanciera.

Sa svoje strane, konzervativni i programirani mirovinski fondovi održavaju koncentraciju od 78,5 i 80,6 posto u TES-u, posvećujući samo 18,6 i 17,9 posto dionicama, iz očitih razloga kako bi zaštitili uštedu ljudi koji su pred mirovinom ili su već u mirovini.